toggle-left toggle-right
RMTV

A szeptemberi testületi ülés lakosságot érintő információi

2015-09-24 15:21:38

Rákosmente Önkormányzatának testületi ülése a polgármesteri beszámolóval vette kezdetét.

Riz Levente ennek keretében elmondta: a Főváros a Rákos-patak menti kerékpárút budapesti teljes szakaszának beruházási ügyét felvállalja.

A kerület határától a dunai torkolatig tehát egy egybefüggő kerékpárút kialakítására nyílhat lehetőség, amelyet Rákosmente Önkormányzata a Fővárosi Önkormányzattal karöltve készít elő. Elkészült az erről a kerékpárútról, valamint a patakkal kapcsolatos revitalizációs elképzelésekről szóló dokumentum is, amely feltárja azoknak a lehetséges beavatkozásoknak a körét, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a tervezet megvalósulhasson. A revitalizációt elegendő pénzügyi forrás hiányában pontszerűen, szakaszonként lehet elvégezni. A kerékpárút teljes kiépítésében négy kerület, a X., a XIII., a XIV. és a XVII. érdekelt, és mindannyian támogatják azt. Az Önkormányzat szabályozási tervet készít a közeljövőben a kerékpárút saját szakaszaira vonatkozóan, abban azonosítják majd a pontos nyomvonalat, valamint az ahhoz szükséges területigényt és a kapcsolódó kisajátítási terheket. A Rákoscsaba utcától a kerület határáig, ahol még nincsen kerékpárút, a Fővárosi Önkormányzat a tulajdonos, ott nincsen akadálya a megegyezésnek. A Cinkotai úttól a nyugati kerülethatárig terjedő másik szakasznál viszont szerteágazóbbak a tulajdonviszonyok, Riz Levente polgármester azonban nem látja akadályát annak, hogy a szükséges területekhez hozzájussanak.

Az elmúlt időszakban lépések történtek a Rákos-Hatvan vasútvonal felújításával kapcsolatban is. Tervezői egyeztetések tárták fel, hogy milyen beavatkozások fognak történni a Rákos-Hatvan vasútvonal XVII. kerületi szakaszán. Augusztusban a szabályozási terv, szeptemberben pedig az engedélyezési terv került jóváhagyásra. Ennek megfelelően a projekt elindítása 2017 tavaszán valósul majd meg, és várhatóan 2019 tavaszán fejeződik be.

Az Akadémia-Újtelep felett egy új vasúti megállóhely alakul majd Városszéli telep elnevezéssel. A keresztúri lakótelepen élők, az Akadémia-újtelepiek és a Madárdombiak egyaránt kihasználhatják a megállóhely előnyeit, alternatívaként a belvárosba való bejutásra. Az állomás mellé P+R parkolót is építenek. A Cinkotai úti felüljáró is megépül majd, amely a szükséges levezetőkkel biztosítja a rákanyarodást a Liget sorra, esetleg még az alsóbbrendű utakra. A felüljáró felvezető szakasza nyugati irányú eltolással valósul meg.

A Gózon Gyula utca vonalában létesítenek egy gyalogátkelőt az állomás nyugati végénél, de a keleti végéhez is terveznek egyet. A Szabadság sugárútnál és a Robogó utcánál is biztosítottá válik a gyalogos átkelés, ahogyan a Naplás út-Rákoscsaba utca találkozásánál is.

A Tarcsai útnál a jelenlegi szántóföldre húzzák ki majd a felüljárót és a főutat, amely csupán a városrész északi végénél, az Almásháza utcánál tér csak vissza a Tarcsai úthoz, és fut rá az M0-s autóútra.

Kérelmeztek továbbá egy-egy lámpás csomópontot a Gyöngytyúk utca- Cinkotai út találkozásához és a Czeglédi Mihály út- Péceli út találkozásához is, továbbá modern, áttetsző zajvédő fal kialakítását és a P+R parkolók kapacitásának növelését tervezik még a beruházássalösszefüggésben.

A városvezető kitért arra is, hogy a Rákoshegyi fejlesztések legutóbbi a Kép utcai iskolát és gyermek orvosi rendelőt érintették, csökkentve a városrész lemaradást.

Tervezik még a Szabad május tér játszóeszközeinek cseréjét, és egy kültéri fitneszpark kialakítását a Zsuzsanna téren. Október elején kezdik meg a Helikopter út felújítását, a forgalom szakaszos lezárásával.

A rendőrségi beszámolóból kiderült, hogy zavartalanul zajlott le Rákosmente autómentes rendezvénye. Csatári Károly főhadnagy elmondta: a magyar-román meccs estéjén felborították és felgyújtották azt a rendőrautót, amelyet Rákosmente önkormányzata ajándékozott a kerületi rendőrkapitányságnak a közbiztonság növelése érdekében. A helyi rendőrség csapatszállító kocsiját pedig szintén megrongálták a rendezvény biztosítása közben. A BRFK biztosította a rendőrségi gépjárműpark eddigi létszámát, így  a napi szolgálat és járőrtevékenység továbbra is zavartalan.

 

Élő adás
NMHH


A Rákosmente TV médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program keretében támogatja
facebook