toggle-left toggle-right
RMTV

A Magyar Államkincstár által kínált megtakarítási formák

2024-02-13 11:31:18

A statisztikák szerint ma hazánkban egyre többen választják a Magyar Államkincstár által kínált megtakarítási lehetőségeket, amelyek a jövedelemnek a fogyasztási célra el nem költött részét jelentik. Már egészen kis összegtől érdemes állampapírszámlát nyitni, ugyanis nemcsak hosszú távú piaci lehetőségek léteznek, hanem néhány hetes konstrukciók is. Továbbá hamarosan elérhetővé válik egy új, 10 éves lekötési forma, melynek célja a nyugdíjas életre való elő-takarékosság. A témával kapcsolatos bővebb információk sorát Binder István, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője ismertette.

Már egészen kis összegtől érdemes állampapírszámlát nyitni, ugyanis nemcsak hosszútávú piaci lehetőségek léteznek, hanem néhány hetes konstrukciók is elérhetőek az ügyfelek számára. A Magyar Államkincstár által kínált megtakarítási lehetőségeket illetően állampapírformától függetlenül választhatjuk az online ügyintézést, melyhez csak az Ügyfélkapu megléte szükséges, mely a fejlesztéseknek köszönhetően az idei esztendőtől még gyorsabbá teszi a számlanyitást.

Binder István rámutatott: további újdonság, hogy 2024 tavaszától elérhető lesz a Nyugdíj-előtakarékossági számla, más néven a NYESZ, egy olyan speciális értékpapírszámla, amelyet kifejezetten a hosszútávú, nyugdíjcélú megtakarítás érdekében javasolt megnyitni - a Magyar Államkincstárnál ennek vezetése díjmentes. 

Fontos, hogy a NYESZ számla éves befizetései után 20%, maximum 100 ezer forint adókedvezményt is igénybe vehet annak tulajdonosa. Az adó-visszatérítést évente a személyi jövedelemadó-bevalláskor kell igényelni, és a jóváírt összeg a már meglévő NYESZ egyenlegét gyarapítja. Érdemes viszont szem előtt tartani, hogy az előtakarékossági számla 10 éven keresztül nem feltörhető, vagyis célszerű jóval korábban megnyitni, még a nyugdíjazást megelőzően.

Élő adás
NMHH


A Rákosmente TV médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program keretében támogatja
facebook