toggle-left toggle-right
RMTV

A Nemzeti Összetartozás Napja Rákoscsabán

2022-06-07 12:06:33

Június 3-án a magyar nemzet himnuszával vette kezdetét a trianoni békediktátum 102. évfordulója alkalmából megvalósuló megemlékezés, melyet a Rákoscsabai Polgári Kör hívott életre a kerületrészi országzászlónál. Az esemény keretében a Székelykeresztúrról érkező Berde Mózes Unitárius Gimnázium tanulói működtek közre az összetartozásról szóló dalok közös eléneklésével. 
A határon túli intézmény 9.-10.-11. és 12. évfolyamos diákjainak előadása során Farkas Orsolya, az iskola pedagógusa mondott ünnepi beszédet, mely révén a jelenlévők betekintést nyerhettek mindabba, hogy mit jelent Trianon egy olyan erdélyi magyar számára, aki nap mint nap megéli a történelmi gyásznap következményeit. 

Farkas Orsolya elmondta: hozzá hasonlóan a 3,2 millió határon kívül rekedt honfitársnak június 4-e minden nap fáj, csupán nem feltétlenül beszélnek róla. Ugyanakkor a gyötrelmek helyett az azonos gyökerek és a közös anyanyelv általi összetartozásra kellene koncentrálni.

A pedagógus gondolatait követően az ünnepi műsor udvarhelyszéki néptáncokkal folytatódott, majd a megjelentek elhelyezték a tisztelet és a hála virágait az emlékmű lábánál. A Rákoscsabai Polgári Kör képviseletében Nyerges Gyuláné és Papp Péter, Rákosmente Önkormányzatának nevében Bakos András alpolgármester, illetve Rózsahegyi Péter önkormányzati képviselő, Székelykeresztúr küldöttjeiként pedig Zsigó Csaba, és az iskola diákjai koszorúztak. Mindemellett a megjelent politikai pártok, a helyi intézmények, valamint a civil szervezetek képviselői egyaránt lerótták kegyeletüket. Az ünnepség a Szózat és a Székely Himnusz közös eléneklésével zárult.

Élő adás
NMHH


A Rákosmente TV médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program keretében támogatja
facebook