toggle-left toggle-right
RMTV

Beköszöntött a kerékpáros szezon

2022-05-20 07:07:35

A jó időre való tekintettel egyre többen közlekednek kerékpárral, azonban fontos, hogy járművük mindig a KRESZ előírása szerint, megfelelően legyen felszerelve. A közúti szabályok betartása ugyanúgy vonatkozik a biciklisekre, mint a gyalogosokra, vagy az autósokra, a követendő előírások sorát pedig Belinszky Klára rendőrszázados, a BRFK 17. kerületi Rendőrkapitányságának munkatársa ismertette.

A jó idő beköszöntével egyre többen veszik elő kerékpárjaikat, hogy azok használatát a mindennapjaikba minél gyakrabban beépíthessék. Habár a biciklizés egy kiváló sportolási forma, mégis fontos szem előtt tartani néhány fontos közlekedési előírást. 

Vannak szabályok, amik a KRESZ-ben csak a kerékpárosokra vonatkoznak. Ilyen például a sebességhatár, ami az ő esetükben lakott területen belül 40 km/h, a biciklisek lakott területen kívül szintén 40-nel, illetve ha a kerékpáros fejvédő sisakot visel, akkor 50-nel, kerékpárúton 30-cal közlekedhetnek.


Maximum 10km/h-val akár a járdán is haladhatnak kétkerekű járműveikkel a 12 év alatti gyermekek, míg ez a felnőttek esetében nem megengedett. Annak is számottevő a jelentősége, hogy a kerékpár szabályszerűen legyen felszerelve. Ezt a részt is szabályozza a KRESZ, pontosan előírja, hogy mi az a 7 kötelező elem, aminek egy kerékpáron szerepelnie kell.

Biciklis öltözék tekintetében csak a láthatósági mellény szerepel a kötelező kiegészítők körében, de a balesetek elkerülése érdekében célszerű, ha fényvisszaverő ruházatot viselnek az érintettek. Belinszky Klára rendőr százados kitért rá: ugyan hazánkban zéró tolerancia van érvényben alkoholfogyasztás tekintetében, ez alól viszont a két keréken közlekedők mentesülnek. Az erről szóló kedvezmény azonban csupán részleges: a KRESZ 4. paragrafusának értelmében ugyanis minden esetben kizárólag a kerékpár elvezetésére alkalmas állapotban ülhetünk fel a biciklink nyergébe.

Élő adás
NMHH


A Rákosmente TV médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program keretében támogatja
facebook