toggle-left toggle-right
RMTV

Május 20-án tartják a méhek világnapját

2022-05-19 14:51:34

2017-ben az Egyesült Nemzetek Szervezete május 20-át a méhek világnapjának nyilvánította. Hazánkban az Országos Magyar Méhészeti Egyesület kezdeményezésének köszönhetően pedig már 1994 óta tartják április 30-át a méhek napjaként számon. Ezzel a beporzók védelmére és szerepének fontosságára hívják fel a figyelmet. Bross Péter, az OMME elnöke elmondta: a téli nyugalmi időszak mindig kritikus a méhcsaládok életében, régebben egy-két százalékuk mindig elhullott telente, azonban az utóbbi 10-15 évben már ennél is magasabbak az évszakhoz kapcsolható veszteségek. 

A szakember hozzátette: az időjárás, vagyis csapadékhiány kedvezőtlenül érintette a méhlegelőket. Mint utalt rá: az első mézet adó növény, a repce már elvirágzott, és idén gyenge, közepes termést adott. Május végén borul virágba az akác, a méhészek pedig bíznak benne, hogy amennyiben jó idő lesz, a növény megfelelő mértékben sarjadhat majd.

Bross Péter rámutatott: fontos, hogy a kerttulajdonosok permetezéskor legyenek tekintettel a beporzókra, akik fontos helyet foglalnak el az ökológiai rendszerben, a gyümölcsök és a zöldségek jelentős része ugyanis rovarbeporzású. Kutatások igazolják, hogy a vadon élő egyedek száma évről évre csökken, a magyar méhészek munkáját azonban mi magunk is segíthetjük, ha gyakran veszünk hazai előállítású mézet.

 

Élő adás
NMHH


A Rákosmente TV médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program keretében támogatja
facebook