toggle-left toggle-right
RMTV

Kellő körültekintéssel megelőzhetőek a vasúti közlekedési balesetek

2022-05-03 13:42:29

Hazánkban 5500 vasúti átkelőhely van, melyből 3000 műszakilag nem biztosított, tehát csak András-kereszt jelzi a sínek közeledtét, míg a többi, 2500 esetben fele-fele arányban fénysorompóval, illetve félsorompóval vagy teljes csapórudas sorompóval vannak ellátva ezek a kereszteződések. 2022. április végéig országszerte már 36 vasúti közúti útátjárós baleset történt, melyet legtöbbször a gépjárművezetők figyelmetlensége idéz elő.

Évente átlagosan 800-900 esetben a gépjárművezetők leszakítják a kihelyezett sorompókat, ugyanis áthaladnak a síneken tiltás ellenére is. A balesetek negyede fordul elő műszakilag teljesen felszerelt átjárókban, többnyire a gyalogosok, kerékpárosok, rolleresek azok, akik tudatosan bírálják felül a tiltójelzést. Rákosmente térségben 3 vasútvonal is található. Itt leginkább a gázolásos balesetek a jellemzőek, melyek többnyire abból adódnak, hogy a gyalogosok, nem az arra kijelölt helyen haladnak át. Gyakorta nem megállapítható, hogy véletlen, avagy szándékos cselekmény idézi elő a szerencsétlenséget. Csak idén már 5 gázolás történt, ebből 4 halálos kimenetelű. 

Amint azt a MÁV szóvivője kiemelte: 2009 óta nem történt olyan vasúti, közúti útátjárós incidens, ahol a balesetvizsgálók utólag bármilyen módon a vasúttársaság felelősséget állapították volna meg. Ez azt jelenti, hogy a biztosító berendezés: a fényjelzőkészülék, és a sorompó minden alkalommal üzemszerűen működött, a közút felé piros tiltójelzést mutatott, így bebizonyosodott, hogy a közúti forgalom szereplőinek részéről van szükség a nagyobb odafigyelésre. 
 

Élő adás
NMHH


A Rákosmente TV médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program keretében támogatja
facebook