toggle-left toggle-right
RMTV

30 éves a Vida-dombon található kereszt

2022-05-02 20:57:26

A Himnusz közös éneklésével vette kezdetét a 30 éves Vida-dombi kereszt újra szentelő ünnepsége, amely április 30-án a Rákoskerti Polgári Kör szervezésében valósult meg. A több, mint 6 méter magas feszület felújításra szorult, így a jubileumi évforduló alkalmával friss festést és talapzatot, valamint egy emléktáblát is kapott. Szelepcsényi Sándor, az esemény szervezője hangsúlyozta: a templomok megépülése előtt a megszentelt keresztek oltalma alatt imádkoztak a helyi lakosok.

Rákoskert fejlődését hosszú évek óta figyelemmel kíséri és segíti Hatvani Zoltán önkormányzati képviselő is, aki 25 éve él a kerületben, és ez idő alatt sokat tanulmányozta Rákosmente helytörténeti vonatkozásait.

Hatvani Zoltán hozzátette: 10 évvel ezelőtt, már önkormányzati képviselőként támogatta a keresztfa felújítását, ahogyan tette azt az idei esztendőben is. Salamon György képzőművész, a Rákoskerti Szépítő Egyet hajdani elnöke ünnepi felszólalása alkalmával a kereszténység jelentőségét, illetve egyetemes mivoltát emelte ki.

Az eseményen Zsuzsa Mihály rákoskerti kötődésű Aranykoszorús nótaénekes előadásában Schubert: Ave Maria című szerzeményét hallgathatták meg a megjelentek.

Az április 30-án megvalósuló megemlékezésen több egyházi méltóság is jelen volt. Vatamány Sándor, a Rákoscsabai Görögkatolikus templom parókusa mellett, Füzesi Zoltán lelkész is, aki János Evangéliumából olvasott fel, majd Isten áldását kérte a keresztre.

Ezt követően Zsiga Péter, a Rákoscsaba-Újtelepi Szent Erzsébet templom plébánosa újraszentelte a 3 évtizede keresztény jelképként szolgáló keresztet.

A program zárásaként filmvetítésre is sor került, melynek keretében Herzka Ferenc két alkotását, az 1992-es helyi passiójátékot, majd a 2012-ben készült, Húsz év után című felvételt tekinthették meg az érdeklődők.

Élő adás
NMHH


A Rákosmente TV médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program keretében támogatja
facebook