toggle-left toggle-right
RMTV

Már 15 éves kortól megkezdhető a diákok foglalkoztatása

2022-04-29 20:30:11

Évről évre többszázezer tanuló dolgozik diákmunkásként, melyet a korábbi statisztikák egyaránt alátámasztanak. A hazai diákmunkaszektor nagyjából évi 50-80 milliárd forint forgalmat generál.  A kormány 25 év alattiakra vonatkozó SZJA-mentesítésének terve pedig újabb előremutatást hozhat az ágazatban, hiszen a tanulói vagy hallgatói jogviszonnyal rendelkező, nappali tagozatos személyek mellett Magyarországon már akár a 15 évesek számára is elérhető ez a foglalkoztatási forma.

A kereskedelem, és a feldolgozóipar a fizikai munkák területén a legkedveltebb. Az irodai tevékenységek és a turizmus-adta feladatkörök szintén keresettek az érintettek körében, illetve a szaktudást igénylő munkák, melyek az év bármely szakában végezhetők.  A széles választékból adódóan célszerű, ha iskolaszövetkezetek segítségével találják meg a fiatalok az ideálisnak gondolt munkahelyet.

Az iskolaszövetkezetek a gazdasági szempontokat figyelembe véve segítik, hogy mind a munkáltatók, mind a munkavállalók megtalálják az előnyös lehetőségeket, illetve a bérek is ezen szervezeteken keresztül kerülnek kifizetésre. A diákmunkák iránt május második felében, illetve június hónapban ugrik meg a kereslet. Ha valaki szeretne helyet biztosítani magának egy általa kedvelt munkakörben, úgy célszerű már most megkezdeni a jelentkezést, mert a szezonális munkahelyeken elérhető szabad helyek hamar betelnek, mint például a különböző vizi-csúszdaparkokban és turisztikai egységekben. Mivel ezen létesítmények a tanév végeztével egyidőben kinyitnak, ezért fontos szem előtt tartani, hogy a kiválasztás, a szerződéskötés és a betanítás egyaránt időigényes folyamat.

Élő adás
NMHH


A Rákosmente TV médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program keretében támogatja
facebook