toggle-left toggle-right
RMTV

Lakossági Fórum a Diadal Úti Általános Iskolában

2022-04-27 12:06:13

A Rákoscsaba-Újtelepen élők számára régóta problémát jelentenek az M0-s autópályáról letérő autósok, ebből kifolyólag a keskeny Almásháza, Jászivány és Kopolya utcákra ugyanis jelentős gépjárműforgalom nehezedik.  Rákosmente Önkormányzata a rendszeresen előálló helyzet orvoslása végett forgalomtechnikai szakértőket bízott meg annak érdekében, hogy az ügyben minél előbb megnyugtató megoldás születhessen. A témával kapcsolatban a helyhatóság 2021 novemberét követően másodszor tartott lakossági fórumot, melyre elsősorban az érintett területek lakói látogattak el. Horváth Tamás polgármester bevezetőjében kiemelte, hogy a forgalomtechnikai jellegű változtatásokból három lehetséges verzió készült el, amelyekkel kapcsolatban a Budapest Közút Zrt-vel is megtörtént az előzetes egyeztetés. 

A felkért cég képviseletében jelen volt Schwanner Norbert ügyvezető, valamint Aba Attila közlekedéstervező. Utóbbi kitért rá, hogy a hónapokon át tartó vizsgálat több lépcsőből állt, és elsőként egy célforgalmi számlálás történt az érintett utcákban.

Amint a szakértő kihangsúlyozta: a felmérés eredménye azt mutatja, hogy főként a reggeli valamint késő délutáni órákban jelentős kelet-nyugati irányú átmenő forgalom tapasztalható az adott helyszíneken. Az eredmény ismeretében három javaslat került kidolgozásra, ezek közül az első lehetővé tenné a górcső alá vett célterület lakó-pihenő övezetbe történő besorolását, mely 20 km/h-ra maximalizálná a sebességhatárt, valamint további kedvező döntések meghozatalát irányozná elő.

A második lehetőség az egyirányúsítás melynek lenne egy teljes, valamint egy részleges verziója. Az előbbinél váltakozó irányú lenne a lezárás a gyűjtőutak mentén, a másik esetben pedig az utcák csupán kifelé lennének egyirányúak. A nyilvánosságra hozott harmadik opció pedig a forgalomcsillapító küszöb megemelésével szüntetné meg az áldatlan állapotokat. A beszámolót követően a jelenlévők feltehették kérdéseiket, valamint megoszthatták észrevételeiket. A lakók közül többen virágládák, valamint utcabútorok kihelyezését javasolták, további forgalomlassító tényezőként, ám közlekedéstervező szerint azonban ez semmiképpen nem eredményez hosszútávú megoldást.

A megjelentek nagyrésze végül a lakó-pihenő övezetté nyilvánítást, valamint a fekvőrendőrök magasságának megemelését támogatta, döntés azonban később várható, ugyanis május végéig a terhelt utcákban élő összes család kézhez kap majd Rákosmente Önkormányzatától egy hivatalos levelet, amely leírással, térképpel, valamint magyarázattal együtt tartalmazni fogja mind a három lehetséges tervet. Ezek közül kell majd választani, ingatlanonként pedig egyetlen szavazat leadása lehetséges. Visszaküldéseket követően, melynek költségét a helyhatóság állja, kiértékelik a beérkezett küldeményeket, és az a verzió fog hamarosan életbe lépni a célterületen, amelyre 50 plusz 1 százaléknyi voks érkezik be, a többségi döntés szabályainak értelmében.

Élő adás
NMHH


A Rákosmente TV médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program keretében támogatja
facebook