toggle-left toggle-right
RMTV

Rákosmente Önkormányzatának áprilisi testületi ülése

2022-04-14 20:54:11

Béres Károlyné, a 17. kerületi választási bizottság elnöke jelentette be, hogy a szavazatok 100%-os feldolgozottsága mellett Budapest 14-es számú választókerületének, azaz Rákosmentének, Kőbánya-Kertvárosnak és az Újhegyi Lakótelepnek az országgyűlési képviselője a következő négy év során a Fidesz-KDNP színeiben induló Dunai Mónika lesz, aki immáron harmadik ciklusát kezdheti meg eme tisztségében. Dunai Mónika az áprilisban esedékes képviselő testületi ülést megelőzően vehette át megbízólevelét, majd beszédében kiemelte, hogy köszöni mindenkinek, akik rá, és ezáltal a békére, valamint a kerületi szinten hosszú évek óta folyamatos és töretlen fejlődésre tették le a voksukat.

A megjelentek ezt követően egyperces néma felállással adóztak két a közelmúltban elhunyt kerületi kötődésű köztiszteletben álló személy előtt. 2022.március 14-én életének 94. évében meghalt Galgóczy Árpád költő, műfordító, Rákosmente díszpolgára.  2022. Február 27-én elhunyt Szabó Attila, aki rákoscsabai nemzetőrként vett részt az 1956-os forradalomban. 

Horváth Tamás a polgármesteri beszámolójában az elmúlt két hónapot érintő legfontosabb kerületi történésekre tekintett vissza. Kiemelte, hogy az április 3-ai országgyűlési választások valamint a gyermekvédelmi népszavazás lebonyolítása zökkenőmentesen zajlott le Rákosmentén. A szavazásra jogosult 74285 választópolgárból összességében 56808 fő élt demokratikus jogával, mely 76,47 százalékos részvételi arányt jelentett. A városvezető köszönetét fejezte ki a hivatal dolgozói számára. 

Elindultak a Rákoshegyi Közösségi ház munkálatai, a kerületrész ikonikus helyszínén épülő komplexumot a Víztorony, a Római Katolikus Templom valamint a Kép utcai Általános Iskola fogja majd közre. A fejlesztés, mely annak idején a még Tarlós István vezette Fővárosi Önkormányzat által kezdeményezett Tér Köz pályázatnak köszönhetően indulhatott el, kormányzati támogatásból valósul meg.

Horváth Tamás kiemelte, hogy a 2016 óta folyamatban lévő Rákosmenti Krízis Tömb Rehabilitáció keretében, mely elsősorban a Pesti Úton található Garzonházakat és azok környezetét érinti, a végső fázisához érkezett, ennek részeként jelenleg az épületek energetikai korszerűsítése zajlik.  Megújult és szilárd burkolattal látták el a Rákoshegyen található Ady Endre utcát, a Budapesti Útépítési program jóvoltából megvalósuló fejlesztés átadóünnepségén jelen volt Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter is.

Befejeződött Rákoscsaba-Újtelepen a Kis Károshíd utcában a belterület határáig húzódó járda kialakítása, amelyet egy a kerületben működő gyümölcsfeldolgozó és gyümölcslégyártó cég a Rauch Hungária Kft. Rákosmente Önkormányzatával közös együttműködésben valósított meg.

Elkészült az Aranylúd utcánál található Görpark is, a pálya végleges átadásáig, mint ahogy a városvezető utalt rá, az önkormányzat pihenőpadokat, valamint szemeteseket fog még a helyszínre telepíteni. A beruházás megvalósulása kapcsán létesített közlekedő út pedig eredeti állapotába kerül visszaállításra. Emellett a terület betonelemekkel is le lesz zárva, annak érdekében, hogy ne lehessen oda autóval behajtani. Az elmúlt hetekben egy újabb nagyszabású fejlesztés valósult meg a Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnáziumban, ahol egy 21. századnak megfelelő kézilabdapálya került kialakításra. 

A polgármester beszélt még a Merzse-mocsár megmentése kapcsán létrejött összefogásról is, mely a helyhatóság és a Budapest Airport között valósult meg, a cél a kerület természetvédelmi területének és élőhelyének megóvása és megvédése az elmúlt hetekben tapasztalt aszályos időszak okán keletkezett szárazság miatt.

Végezetül a városvezető felhívta a figyelmet arra, hogy továbbra is várják a kerületi lakosok  adományait, melyet az orosz-ukrán háború okán Rákosmente testvérvárosának Csonkapapinak a polgárai fognak elsősorban megkapni.  Március hónap folyamán két alkalommal is személyesen vitte el a rákosmentiek felajánlásait a határon túlra Horváth Tamás polgármester, Virág Mihály önkormányzati képviselő, továbbá Pápai Bálint a gondnokságvezetője, akiket Nagy József Csonkapapi előljárója fogadott személyesen. A közbiztonsági beszámolót Horváth Lajos, a 17. kerületi Rendőrkapitányság vezetője tartotta meg. Mint utalt rá: a rendőrség a maga részéről mindent megtett a választások zavartalan lebonyolítása érdekében.

Végezetül a városvezető felhívta a figyelmet arra, hogy továbbra is várják a kerületi lakosok  adományait, melyet az orosz-ukrán háború okán Rákosmente testvérvárosának Csonkapapinak a polgárai fognak elsősorban megkapni.  Március hónap folyamán két alkalommal is személyesen vitte el a rákosmentiek felajánlásait a határon túlra Horváth Tamás polgármester, Virág Mihály önkormányzati képviselő, továbbá Pápai Bálint a gondnokságvezetője, akiket Nagy József Csonkapapi előljárója fogadott személyesen. A közbiztonsági beszámolót Horváth Lajos, a 17. kerületi Rendőrkapitányság vezetője tartotta meg. Mint utalt rá: a rendőrség a maga részéről mindent megtett a választások zavartalan lebonyolítása érdekében, emellett pedig egy újabb lopási módszer részleteit is ismertette.


Az ülés a napirendi pontok megtárgyalásával folytatódott, ennek részeként a képviselők egyhangúlag fogadták el a Rákosmente Kft., a XVII. kerületi Rendőrkapitányság, a Rákosmenti Egyesített Bölcsődék valamint a Magyar Vöröskereszt 17. kerületi szervezetének, továbbá a Rákoscsabai Baptista Gyülekezet 2021. évi feladatainak ellátásáról szóló beszámolóit. Szintén 21 igen mellett került elfogadásra a határozathozatal igénylő előterjesztés, mely a Kelet-Pesti Tankerületi Központ által fenntartott köznevelési intézmények átszervezését tartalmazza. Az ülésen jelen volt Dr. Fekete Ildikó tankerületi igazgatója, aki utalt rá, hogy az előterjesztésre azért volt szükség, mert azt tapasztalták, hogy bizonyos létesítményekbe, ebben az esetben a Gyurkovics Tibor Óvoda, Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógia Módszertani intézménybe sokkal nagyobb számban jelentkeznek gyerekek, mint ahogy azt az adott iskola kapacitása elbírná. 

A soron következő képviselő testületi ülésre a tervek szerint május második felében kerülhet sor.

Élő adás
NMHH


A Rákosmente TV médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program keretében támogatja
facebook