toggle-left toggle-right
RMTV

A HEP Fórum és a RIT ülése

2022-04-14 10:20:10

A Helyi Esélyegyenlőségi Programért Felelős Fórum 2014-ben abból a célból jött létre, hogy érvényesítse azon jogszabályok által meghatározott kötelezettségeket, melyek által a 17. kerületi lakosoknak lehetőségük nyílhat az életminőségük javítására. A kiemelt problématerületekkel foglalkozó munkacsoportok 2022 1. félévére vonatkozó beszámolóját dr. Füzesi Péter alpolgármester osztotta meg a jelenlévőkkel az április 12-ei ülés keretében. 

Egyebek mellett a fórum új résztvevői bemutatására is sor került, valamint a március közepén, 16 hét után lezárult ételosztás tapasztalatait is megbeszélték a jelenlévők. A tanácskozás alkalmával szó esett továbbá olyan napirendi pontokról, mint a mélyszegénységben élők, a romák és a hátrányos helyzetű gyermekek számára elérhető prevenciós előadások, melyeket a BRFK XVII. kerületi Kapitánysága és a Kelet-Pesti Tankerületi központ egyaránt támogat. A kitűzött céltervek egyike, hogy április 27-ig az összes rákosmenti oktatási intézményben bemutatásra kerüljön az iskolai bántalmazás jelenségét körül járó 7 nap című színdarab. A korábbiak alkalmával a nők támogatása érdekében számos klub jött létre, valamint a Védőnői Szolgálat is több programot életre hívott az elmúlt időszakban. Dr. Füzesi Péter kitért rá: Az ezeknek az elképzeléseknek létrejöttéhez szükséges anyagi forrás biztosítva van.

Az 1. féléves beszámolót a megjelentek egyhangúlag elfogadták.  A HEP ülését követően a Rákosmenti Idősügyi Tanács is megtartotta a 2022-es év első fórumát. A helyhatóság 6 évvel ezelőtt hívta életre úgynevezett Idősügyi koncepcióját, hogy a Rákosmentén élő nyugdíjasok is minőségi és tartalmas életet élhessenek. Az elmúlt esztendők áldozatos munkájának köszönhetően, a városvezetés 2019-ben elnyerte „Idősbarát Önkormányzat” címet.

2016 óta a Nyugdíjas Szabadegyetem elnevezésű programfolyam keretében a szépkorúak rendre a korosztályukat érintő témákkal találkozhatnak.  Az elmúlt évekhez képest az ezzel kapcsolatos érdeklődés már 10%-os növekedést mutat. Emellett akár idegen nyelvi-, és számítógépes tanfolyamon is részt vehetnek az érintettek. Jelenleg Rákosmentén 67-féle lehetőség közül választhatnak a kerületi nyugdíjasok. Az idei munkaterv részeként ősszel kiadásra kerül majd egy színes, képes szakácskönyv, mely időskorúak házi receptjeit tartalmazza.
 

Élő adás
NMHH


A Rákosmente TV médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program keretében támogatja
facebook