toggle-left toggle-right
RMTV

Ingyenes szűrővizsgálat Rákosmentén

2021-10-19 18:22:05

Díjmentesen igénybe vehető szűrővizsgálatra nyílt lehetősége a rákosmenti lakosoknak. Az orvosi eljárással az idegkárosodás és az érszűkületet mértékét lehet feltérképezni. A XVII. kerület számos pontján elérhető a fájdalommentes vizsgálat, ami mindössze 15 percet vesz igénybe.

A vizsgálat célja az, hogy a rossz esetben amputációval végződő betegségeket időben felismerjék. Nagyon sok Magyarországon az amputáció. Ennek egyfelől az érszűkület áll a hátterében, és az esetek felében vagy minimum a felében bizony a cukorbetegség.

A vizsgálattal az érszűkület esetében a korai felismerés a cél, a cukorbetegség tekintetében pedig a súlyos kimenetelű amputáció elkerülése. Dr. Kajetán Miklós elmondta, hogy a cukorbetegek számára javallott legalább évente részt venniük a vizsgálaton. Az orvos azonban számos további, érszűkületre gyanút adó körülményre is felhívta a figyelmet, hiszen vizsgálat másik funkciója az érszűkületre utaló jelek feltérképezése.

Magával a vizsgálattal az előbb említett betegségek sokszor járulékos tüneteinek korai jeleit lehet kiszűrni. Az érszűkület tekintetében a boka, kar index meghatározása lehet mérvadó, ami tulajdonképpen egy párhuzamos vérnyomásmérés a karon és a lábon. A cukorbetegség esetében az idegkárosodás az egyik jellemző tünet, például hogy nem érezzük a valódi ingereket, ilyen a rezgés érzete. Az idegkárosodás mértékét az orvosi szűrés keretein belül egy hangvilla segítségével állapítja meg a szakember. A lábszűrés előnye, hogy egyszerű, gyors, és nem igényel szakszemélyzetet. A vizsgálatot kerületben több háziorvos is végzi, akikhez bátran fordulhatunk, ha úgy érezzük egészségügyileg érintettek vagyunk.

Dr. Kajetán Miklós elmondta, az eredmény csak irányadó, a beteg a kiértékelt dokumentummal a vizsgálat után feltétlenül keresse fel a háziorvosát, aki indokolt esetben a megfelelő szakorvoshoz fogja irányítani az esetleg felmerülő további kezelések miatt.

Élő adás
NMHH


A Rákosmente TV médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program keretében támogatja
facebook