toggle-left toggle-right
RMTV

Mellszobrot avattak a Kossuth iskolában

2021-09-17 14:58:10

A Himnusz közös eléneklésével vette kezdetét a Kossuth Lajos Általános Iskola szoboravató ünnepsége, ezt követően pedig a diákok előadás formájában idézték meg a híres történelmi személy alakját, aki máig egyike azoknak, akik a magyar nép emlékezetében leginkább megtestesítik az 1848–1849-es forradalmat és szabadságharcot. Majd Csébi András intézményvezető avatóbeszédében többek között, a mű alkotóját, Kligl Lajos Munkácsy Mihály- díjas, Érdemes szobrászművész munkásságát méltatta.

Az intézményvezető beszédét követően Dunai Mónika, Rákosmente országgyűlési képviselője, dr. Fekete Ildikó, a Kelet-Pesti Tankerületi Központ igazgatója, Horváth Tamás polgármester, Timmel Ede önkormányzati képviselő, továbbá a Kossuth Lajos Általános Iskola pedagógusai és tanulói koszorúzták meg a mellszobrot. Az alkotást annak felajánlója, Szilárd Tibor eredetileg ajándékba kapta, de úgy gondolta, mégsem maradhat magántulajdonban, így inkább méltó helyet keres neki.

Innen adódott az ötlet, hogy a művet egy olyan intézmény beltéri részében állítsák ki, amely a megmintázott történelmi személy nevét viseli, emlékét hűen ápolja. Így esett a választás a XVII. kerületi tanintézetre. Kossuth Lajos 1802-ben született szeptember 19-én, ezért is jelölték ki a születési évfordulójához közeli dátumot a szobor felavatásának időpontjául.

Élő adás
NMHH


A Rákosmente TV médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program keretében támogatja
facebook