toggle-left toggle-right
RMTV

A fronthatások jelentősen megterhelik az emberek szervezetét

2021-07-21 11:15:22

Frontok esetén két, alapvetően ellentétes légtömeg találkozásáról beszélhetünk. Ilyenkor a légnyomás mélysége módosul, míg a levegő páratartalma megemelkedik. Dr. Kajetán Miklós háziorvos arra hívta fel az erre érzékenyek figyelmét, hogy lényegesen figyeljenek oda a folyadék pótlására. Ennek hiánya ugyancsak komoly problémákat okozhat ugyanis a kánikula idején. 

Talán a legfontosabb az a folyadékhiánynak a káros hatása. Kifejezetten az idősekre érvényes, hogy ilyenkor nagyon komolyan kell venni mind a túlhevülésnek a veszélyeit, mind pedig a folyadékhiány súlyos következményeit. 

A nyáron kevésbé jelenlévő hidegfronttal kapcsolatban elmondható: ebben az esetben jellemzően az idősebb korosztályt érintve mozgásszervi tünetek, reuma, valamint fulladás egyaránt kialakulhat, a szív és érrendszeri betegeknél pedig megnő a vérnyomás. A jóval gyakrabban tapasztalható melegfront esetén további jelentős panaszokkal számolhatunk.

Mi magunk egyébként sokat tehetünk azért, hogy könnyebben vészeljük át a fronthatásokkal megtűzdelt nyári hónapokat. Odafigyeléssel a legtöbb panasz kialakulása csökkenthető, közben pedig érdemes mérsékelni vagy elhagyni az alkoholfogyasztást és a dohányzást is. Amennyiben pedig rosszullét jelentkezik, mindenképpen keressük fel háziorvosunkat. 
 

Élő adás
NMHH


A Rákosmente TV médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program keretében támogatja
facebook