toggle-left toggle-right
RMTV

A nyár folyamán sem pihenhetnek a kertbarátok

2021-07-19 15:02:58

A családi házban élők talán a nyár folyamán használhatják ki leginkább a kertjüket. Ugyanakkor ahhoz, hogy a szabadban eltöltött idő alatt egyúttal szemet gyönyörködtető látványban is részünk lehessen, érdemes elvégezni néhány olyan teendőt, amely révén szebbé és egészségesebbé varázsolhatjuk a növényeinket a kánikulában. – hívta fel a figyelmet András Károly, kétszeres nívódíjas kertmérnök.  

Amint utalt rá: Az öntözés fontos, mert a növények párologtatnak, a talaj párologtat, éppen ezért a megfelelő nedvesen tartásról gondoskodni kell. Ezt a legjobb ha csepegtető öntözéssel adjuk meg, mivel ott rendszeresen, kis mennyiségben, de folyamatában vizet tudunk pótolni. 

Amennyiben a csepegtető rendszer kialakítása nem lehetséges, kézi öntözéssel is pótolhatjuk a vizet, azonban az utóbbi esetben szigorúan a növények tövét célszerű nedvesíteni, mivel a levelek könnyedén megéghetnek. A szakértő szerint a legjobb a reggeli órákban elvégezni ezt a munkafolyamatot, ugyanis este megnőhet a gombásodás veszélye, mely főként a gyepet érinti napjainkban.  

A védekezés során elhanyagolhatatlan a megfelelő víz- és a tápanyag utánpótlása, de előfordulhat, hogy speciális vegyszer alkalmazása nélkül nem szüntethető meg a probléma. Mindemellett pedig ajánlott betartani a minimum 4 cm-es tarlómagasságot, mely a gombabetegségek és a gyomok ellen egyaránt megoldást jelenthet. 

Fontos továbbá, hogy a tartós meleg időjárás, a gyümölcsöket és a veteményeseket sem kíméli, így a szüretet és a kitermelést követően ezekről se feledkezzünk meg, hogy jövőre is virágot, valamint termést hozhassanak. 

Élő adás
NMHH


A Rákosmente TV médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program keretében támogatja
facebook