toggle-left toggle-right
RMTV

Egyre tudatosabb a lakosság a külföldi nyaralások alkalmával

2021-07-07 13:35:22

2020-ban a pandémiából adódóan, csaknem 60 %-kal visszaesett a nemzetközi utazások-, valamint az erre vonatkozó biztosítások piaca Magyarországon. A mélypontot követően, azonban idén nyáron újfent fellendülni látszik a turizmus, és egyre többen töltik a szabadidejüket külföldön. Ebből kifolyólag a Magyar Biztosítók Szövetsége arra inti az érintetteket, hogy az utazás megkezdése előtt, feltétlenül tájékozódjanak és gondoskodjanak a megfelelő védelemről. 

Az elmúlt másfél évben a koronavírus-járvány rávilágított arra, hogy nem érdemes útnak indulni potenciális biztosítás nélkül. Ugyanakkor már a külföldi pihenést megelőzően is adódhatnak problémák, melyekre szintén létezik megoldás – számolt be róla Lambert Gábor, a MABISZ kommunikációs vezetője. 

- Az utazással kapcsolatban 2 fajta biztosítás létezik. Az egyik az útlemondási biztosítás, amelyik lényegében a szállás illetve a repülőjegy lefoglalásától tart az utazás megkezdéséig. Illetve az utasbiztosítás, amely az utazás megkezdésétől az utazás időtartamára vonatkozik.

A társaság tapasztalatai alapján az utasok sokkal inkább odafigyelnek a biztonságukra napjainkban, mint néhány esztendővel korábban. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy a legtöbb szolgáltatónál a szerződéskötésre kizárólag a határátlépést megelőzően van lehetőség.

Bár bizonyos helyzetekben az úgynevezett Európai Egészségügyi Kártya is az érintettek segítségére lehet, a szakértő szerint, nem érdemes kizárólag erre hagyatkozni, ugyanis ez csupán azokra a szolgáltatásokra nyújt biztosítékot, melyeket az adott ország állampolgárai a helyi társadalombiztosítás keretében igénybe vehetnek. Ennek következtében, napi térítési díjakkal egyaránt célszerű kalkulálni. Mindemellett pedig a pandémiából adódó komplikációkra is változóan reagált a biztosítási piac. 

Előfordulhat továbbá az is, hogy egy cég a fokozott biztonsági kockázatot rejtő államok esetén járványügyi tényezőkre nem, azonban bizonyos balesetekre vállal a fedezetet, így a szolgáltatás kiválasztása során, ajánlott minél körültekintőbben eljárni. 

Fotó: utasbiztositas.online

Élő adás
NMHH


A Rákosmente TV médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program keretében támogatja
facebook