toggle-left toggle-right
RMTV

114 madárfaj populációját vizsgálták

2020-06-19 09:49:42

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 1999-ben indította el a Mindennapi Madaraink Monitoringja elnevezésű programját, melynek célja a gyakori madárfajok állományainak nyomon követése, egy sztenderd számlálási módszer alapján. - mondta el Orbán Zoltán, a szervezet szóvivője. 

A szakemberek feljegyzik a látott vagy hallott madárfajokat, így az „MMM”-ként is emlegetett felmérés Magyarország főbb élőhelyeire nézve szolgáltat reprezentatív adatokat.  A közelmúltban az egyesület munkatársai kiértékelték az elmúlt 21 év során kapott információkat, mely által kiderült, hogy az agrárterületeken és az erdei élőhelyeken egyaránt folytatódott a fészkelőállomány csökkenés. Orbán Zoltán ugyanakkor hangsúlyozta: nem minden fajnál tapasztalható negatív változás. 

A feketerigó, a széncinege, az örvös galamb, a balkáni gerle előnyére használja ki az emberek közelségét. Azonban a vizsgált fajok túlnyomó többsége csökken. Azoknak a madárfajoknak az állománya, melyek évszázadok óta velünk élnek probléma nélkül – például a kakukk, a mezei gébics, a vadgerle – több százados stabilitás után néhány év alatt kezd el drámai mértékben csökkenni. 

Az állománycsökkenés a károkozók elszaporodását eredményezte számos mezőgazdasági területen, ezáltal a Madártani Egyesület egy olyan lehetőségre is igyekszik felhívni a figyelmet, mely mindkét folyamatra megoldást jelenthetne. 

A Mindennapi Madarink Monitoringja program eredményeiről az mme.hu oldalon bővebben is tájékozódhatnak.

Élő adás
NMHH


A Rákosmente TV médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program keretében támogatja
facebook