toggle-left toggle-right
RMTV

Itt az idei pollenszezon második szakasza

2019-05-22 15:01:27

Az elmúlt hetekben kezdetét vette az idei pollenszezon második nagy szakasza. Jelenleg számos fűféle és gyomnövény – többek között a perje, a lórom, valamint az útifű – okozhat kellemetlen tüneteket az arra hajlamos személyeknél. Bár a panaszok esős időben enyhülnek, a szakorvosok arra intik a lakosságot, hogy a közeljövőben fokozottabban jelentkezhetnek allergiás reakciók. Dr. Szabadka Hajnalka, a Bajcsy Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet Fül-Orr-Gége Osztályának főorvosa hangsúlyozta: a betegség kialakulásában genetikai- és környezeti tényezők egyaránt szerepet játszanak. 
Abban az esetben, ha valaki érzékenységre utaló jeleket észlel a napokban, tanácsos azokat feljegyeznie az úgynevezett pollennaplóba, amely a szakorvosi konzultáció során, megfelelő támpontot adhat a kórkép megállapításához. Szintén célszerű ellátogatni a kezelőorvoshoz mindazoknak, akiknél már a korábbiakban is diagnosztizáltak allergiát.
A szakértők azt tanácsolják, hogy a kellemetlen tünetek csökkentése érdekében az érintettek gyakran mossanak hajat, ágyneműt és ruházatot, kizárólag az éjszakai órákban szellőztessenek, valamint a fűfélékre érzékenyek kerüljék a frissen nyírt füves területeket és a kerti munkálatokat. Az aktuális pollenhelyzetről a Nemzeti Népegészségügyi Intézet honlapján olvashatnak az érdeklődők. 

(fotó: pixabay)

Élő adás
NMHH


A Rákosmente TV médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program keretében támogatja
facebook