toggle-left toggle-right
RMTV

Kulcsfontosságú a jelenlét és a szoros kapcsolat

2019-05-10 12:34:21

Az anyák és gyermekeik közötti kötelék kialakulása már a magzat fogantatásától elkezdődik. A szülés pillanatától válik igazán kulcsfontosságúvá a folyamat, ennek következtében lesznek képesek az utódok a kötődésre.  A szülőket már a terhesség elejétől védőnők támogatják az újszülött fogadására való felkészülésben. A Rákosmenti Védőnői Szolgálat munkatársai mindennapi feladataikat a tanácsadás módszerével végzik, amely a családközpontú gondozás alapelemeire, a segítségnyújtásra és az elfogadásra támaszkodik. Ács Rozália, az intézmény vezetője elmondta: érdemes a még anyaméhben lévő kisbabával is rendszeresen kommunikálni, mivel ez a kettejük későbbi viszonyrendszerére is befolyással lehet.

A szülést követően még meghatározóbbá válik az anyák jelenléte, hiszen az együtt töltött idő mennyisége és minősége hatással van a babák fejlődésére, így alakul ki többek között a bizalom is mások irányába, amely a felnőttkorra szintén kihat majd.

Fontos, hogy a szülők nyugodt és biztos érzelmi háttér mellett neveljék gyermekeiket, akikből így mindinkább kiegyensúlyozott fiatal válhat. Az első három év igazán nagy jelentőségű, persze egy-két évtized múlva az elengedési szakasz ehhez hasonlóan szintén számottevő odafigyelést és energiát igényel, mivel akkor már önállóságra tanítjuk majd az utánunk következő generációt. Minderre a hétvégén tartandó Liget Pikniken egy rekordkísérlettel szeretnénk felhívni a figyelmet, amely során a résztvevők egyszerre emelik fel a magasba gyermekeiket. – tette hozzá Ács Rozália.

 

Élő adás
NMHH


A Rákosmente TV médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program keretében támogatja
facebook