toggle-left toggle-right
RMTV

Eperjes Károly estje a Vigyázóban

2015-04-27 10:58:53

„Az igazat mondd, ne csak a valódit” címmel április 25-én került sor Eperjes Károly önálló estjére a Vigyázó Művelődési Házban. A zenés előadás keretében a XX. század istenkereső költőinek műveiből szemezgetett a Kossuth –díjas színművész, akit Latinovits Zoltán egykori irodalmi estje ihletett arra, hogy ő maga is létrehozzon valami hasonlót.

- A legtöbb istenes verset Adytól tudom. Voltak neki ramaty versei is, azokat nem mondom. József Attilától is csak az istenes témájúakat. Én egy olyan zöldséges vagyok, aki a javát hozta. – Eperjes Károly nemcsak tőlük, de Babitstól, Pilinszkytől, és sok más költőóriástól is hozott néhány vallási vonatkozású költeményt. Estjei egyébként nemcsak Magyarországon láthatók, de a határon túl is szívesen bemutatja száznál is több versből álló repertoárját. Az irodalmi összeállítás tartalmát mindig a nézőközönség rezdüléseihez igazítja a színművész, a közönség reakciójától függ, mit szaval el, vagy éppen mit hagy ki egy-egy előadásból. Erdélyben például 800 ember préselődött be nagykabátban Eperjes Károly kedvéért egy fűtetlen terembe, de látszott a nézőkön, hogy az áldatlan körülmények ellenére a lelkük nagyon is bírja és igényli, ezért ott a művész végül két és fél órát töltött versmondással. Egy másik helyen három órán át tartott az est, amit egy kis szünet után negyven percnyi ráadás követett.

- Létünknek három erkölcsi és bölcseleti pillére van: a szabad akarat, a megtérés, és a lét végső értelme, a hazatalálás. Az irodalmi estem versei is ezek köré csoportosultak. Mindig tanulok ezekből a fellépésekből, remélem, a közönségem is. Akikkel egyébként folyamatosan együtt lélegzem. Ezért ha ez az est nem volna, biztosan szegényebb lennék lelkileg, remélem, más is így van vele, aki eljön és meghallgat. – vallja a színész, aki tavaly elszerződött a Nemzeti Színházból, ezért idén a Pesti Magyar Színházban látható, emellett pedig rendezni is fog majd.

 

 

Élő adás
NMHH


A Rákosmente TV médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program keretében támogatja
facebook