toggle-left toggle-right
RMTV

Petrovics Emilre emlékeztek a Bartók Zeneházban

2022-02-07 14:52:19

Az I. kantáta Álmos kicsiny madársereg című tételével vette kezdetét az idei Petrovics Emil emlékkoncert a Rákoshegyi Bartók Zeneházban. Az eseményt évek óta a zeneszerző február 9-ei születésnapjához legközelebb eső vasárnapon tartják meg az intézményben, ahol Bokor Jutta, Nagy Edit, valamint Nagy Enikő és Szokody Anikó kamarajellegű műveket adott elő a közönségnek. A koncert során a kétszeres Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas zeneszerzőnek és tanítványainak szerzeményeiből egyaránt felhangzott egy-egy csokorra való.

A helyszínen a zeneszerző lánya, Petrovics Eszter kiemelte: megtisztelő, hogy minden évben megvalósul a rendezvény, melynek keretében együtt eleveníthetik fel édesapjának munkásságát a közreműködő művészek.  A Rákoshegyi Bartók Zeneházban 2012 óta egy szoba is őrzi a néhai komponista emlékét. Petrovics Eszter ezzel kapcsolatban elmondta, nagy öröm számára, hogy Bartók Béla egykori otthonának falai között kapott helyet a kétszeres Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas művész hagyatéka.

Az esemény zárásaként szintén Petrovics Emil egyik tanítványának, Tóth Péternek egy brácsa-zongora átirata csendült fel.  Az opus 14-es zongoradarabot Bartók Béla 1916. február 16-án komponálta Rákoskeresztúron. 

Élő adás
NMHH


A Rákosmente TV médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program keretében támogatja
facebook