toggle-left toggle-right
RMTV

Kihirdetésre került az Év madara és hüllője

2022-01-10 14:41:48

Egy gyakori harkályfélénk a zöld küllő került ki győztesen a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület által létrehozott internetes közönségszavazáson, így 2022-ben ez a faj viselheti az Év madara címet. Az alapvetően nagytestű – 30-36 centiméteres – madár Európa lomboserdő övezeteiben szerte előfordul, és sajátos életmódot tudhat magáénak. 

A rovartáplálékok mellett, ezen harkályfélének a legjelentősebb a hangyafogyasztása, táplálékát a több mint 10 centiméter hosszban kiölthető nyelvével képes megkaparintani. Ezáltal az alapvetően zöld színezete és a repülés közben különösen feltűnő sárgászöld farkcsíkja is a talajon tartózkodó madarak álcázását segíti. 

A tojók 5-7 tojást raknak le évente, melyeken a hímekkel felváltva kotlanak. A faj védett, országos állománya napjainkban 15-17 ezer párra tehető, természetvédelmi értéke 50 ezer forint, csak úgy mint a 2022-es Év hüllőjének – vagyis a homoki gyíknak. 

A legegzotikusabb színezetű, mindössze 6-8 centiméteres gyíkfaj nappal aktív, csúcsragadozót látva gyorsan cikk-cakk formában menekül általában egy számára ismert rágcsálójáratba. 

Az áprilisban kezdődő párzás során a nőstények 2-6 tojást raknak a fűcsomók alá, azonban az élőhelyüket alkotó nyílt puszták nagy része mezőgazdasági területté vált az évek folyamán, melyből adódóan a populációk jelentősen összezsugorodtak Magyarországon.

FOTÓ: Orbán Zoltán

Élő adás
NMHH


A Rákosmente TV médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program keretében támogatja
facebook