toggle-left toggle-right
RMTV

Rákosmente Önkormányzatának szeptemberi testületi ülése

2021-09-23 15:24:01

Egyperces néma felállással vette kezdetét a szeptemberi képviselő-testületi ülés: a jelenlévők a 2020-ban koronavírus járvány következtében elhunyt Buskó András emléke előtt tisztelegtek. A 17. kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat egykori elnöke 2002 és 2019 között sokat tett a Krosznói Járás és Rákosmente között létrejövő testvérvárosi kapcsolat fenntartásáért, 2016-ban pedig a Lengyel Köztársaság Arany Érdemérmét is átvehette. Horváth Tamás polgármester kedvező bejelentéssel indította a városvezetői beszámolót: a helyhatóság 3,2 milliárd forintos kormányzati támogatásban részesült, amelyet fejlesztésekre és beruházásokra fordíthat.

Tovább folytatódik a városrehabilitációs pályázat keretében a Garzonházak energetikai korszerűsítése, a munkálatok előrehaladott fázisban tartanak. A balesetveszélyes virágládákat már elbontották, valamint megkezdték a homlokzati hőszigetelés felhelyezését is a kivitelezők, október elejétől pedig a nyílászárók cseréje válik esedékessé. Az épületek előtt található Innova park ünnepélyes átadására szeptember 26-án kerül majd sor. Mind e mellett a kerület egészségfejlesztési projektjeinek égisze alatt befejeződött az 525. téren található orvosi rendelő teljes rehabilitációja az újonnan telepített kerítés átadásával.

A közelmúltban tisztasági festésen esett át és új bútorokat kapott a Rákoskeresztúri Mentőállomás Rákosmente Önkormányzatának, valamint a helyi Mömax Áruháznak köszönhetően, illetve elkészült a Bóbita Óvoda műfüves burkolatú játszóudvara. A városvezető utalt rá: a Rákoscsaba-Újtelepen található Demjén utcai játszótér két szabadtéri pingpong asztalát valamint pihenőpadjait már szintén birtokba vehették a környéken élők.

Horváth Tamás végezetül felhívta a figyelmet az október első felében megvalósuló lombzsákosztásra, melynek körzetenként megadott időpontjairól és helyszíneiről az önkormányzat honlapján érdemes tájékozódni. A közbiztonsági beszámoló keretében Horváth Lajos, a XVII. kerületi Rendőrkapitányság vezetője utalt rá, hogy rendben zajlott le a szeptember eleji iskolakezdés, melyet az egyes tanintézeteknél személyes jelenléttel igyekeztek zökkenőmentessé tenni a szervezet munkatársai. A Rendőrség elindított egy akciót, melynek értelmében az állomány tagjai a Rákosmentén található közterületek közül néhányat fokozott mértékben ellenőriz és biztosít majd, hogy kiszűrhessék az ott keletkező problémákat.

Az ülés a napirendi pontok megtárgyalásával folytatódott, a képviselők határoztak arról, hogy a helyhatóság újfent csatlakozik az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt 2020. évi Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati ösztöndíjpályázathoz. A kezdeményezés célja, hogy a hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló fiatalok számára is elérhetővé tegye a felsőoktatásban való részvételt. Továbbá egyhangúlag támogatták a megjelentek azt a határozathozatalt igénylő előterjesztést, amely növeli a Völgyzugolyház Alapítvány a Kacifántosokért Egyesület részére kiutalandó támogatás összegét, az ottani ellátottak száma ugyanis két fővel gyarapodott. A különbözetet Horváth Tamás polgármester a saját keretéből finanszírozza. A rendkívüli sürgősséget igénylő előterjesztések részeként többségi egyetértés mellett döntés született a Riz Levente Sport-és Rendezvényközpont üzemeltetésének végleges elfogadásáról.  Napirendre kerültek a második negyedévre vonatkozó általános-, szociális-, valamint választókerületi célú gazdálkodási tartalékkeretekről szóló beszámolók is, melyeket a jelenlévők szintén jóváhagytak. A képviselő testület a következő rendes ülését október 21-én fogja megtartani.

Élő adás
NMHH


A Rákosmente TV médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program keretében támogatja
facebook