toggle-left toggle-right
RMTV

A Rákosmenti Mezei Őrszolgálat nyári tevékenysége

2021-07-06 21:51:02

A Rákosmenti Mezei Őrszolgálat munkájára az év 365 napján szükség van, a nyár azonban kiemelt időszaknak számít a teendők mennyiségének szempontjából. Oláh Csaba intézményvezető elmondta, hogy bár a jelenség az év bármely napján megfigyelhető, a szervezet tagjai ezekben a hónapokban is állandó harcot vívnak azok ellen, akik illegális módon szabadulnak meg a hulladékaiktól. Mint utalt rá: a törvénybe ütköző tevékenységek ezen formája általában a félreeső, kevésbé forgalmas helyszíneken valósítható meg a legkönnyebben.

A kommunális hulladékok, azaz az építési törmelékek, vagy az autógumik kihelyezése szintén megoldandó feladat elé állítja a szervezet munkatársait, különös tekintettel arra, hogy ilyen esetekben szabálysértési feljelentés kizárólag tettenérés során születhet. Az intézményvezető hozzátette: az Őrszolgálat idén is csatlakozott az összehangolt Merzse-akcióhoz, melynek keretében a kerület rendvédelmi szervei egy teljes napon át rajtaütésszerű ellenőrzést tartottak
a helyi zöldövezetekben. A meleg idő beköszöntével pedig aktuálisan a tűzgyújtási tilalom maradéktalan betartására figyelmeztetik a lakosságot, a természetkárosítás, illetve a személyi balesetek elkerülésének érdekében.
 

Tavasztól ősz elejéig tart az a már hagyományosnak tekinthető természetvédelmi projekt, melynek részeként az invazív fajnak számító ékszerteknősöket halásszák ki a mezőőrök, élve fogó csapdák segítségével a Naplás-tóból, megelőzve ezzel, hogy a kártékony egyedek kiszorítsák onnan az őshonosnak számító mocsári teknősöket. Oláh Csaba szerint szintén sok problémát okoznak a szolgálatnak a vadgázolásos esetek, ahogyan az újszülött kisgidák idő előtti elszakítása is az őz sutától. 

Amennyiben bárki szemetelést, illetve természetkárosítást észlel, arra vonatkozó bejelentését a Rákosmenti Mezei Őrszolgálat 06-20-331-80-01-es ügyeleti telefonszámán tudja megtenni.
 

Élő adás
NMHH


A Rákosmente TV médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program keretében támogatja
facebook